Blog

Kezdőlap Blog
Belépő papírok

Belépő papírok

A kilépő papírok cikkemben részletesen leírtam, milyen papírokat kell kiadni a munkavállalónak kilépés esetén. Most azt tisztázzuk, milyen papírokat kell kapnunk az új munkavállalótól, ill. milyen papírokat kell írnunk belépéskor. Az az általános gyakorlat, hogy belépéskor a munkavállaló minden papírt visz magával, amit a régi munkáltatójától kapott. Nem is gondol arra, hogy ezekből néhány nem az új munkáltatónak kell, hanem neki. De ez a jobbik eset! Sokszor fordul elő, hogy nem, vagy csak alig kapunk az előző munkahely által kiállított papírokat. Ellenben a munkavállalót fel kell venni! Ilyenkor írásban, büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkoztatni kell arról, hogy a hiányzó papírokat nem tudja beszerezni, vállalja az esetleges anyagi következményt, ill. nincs tartozása.

Mit kell kérnünk az új munkavállalótól?

  • Adatlap a munkáltatótól (társas vállalkozástól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor.
  • Munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnésekor.
  • TB kiskönyv
  • Adatlap a bírósági végzés alapján meghatározott tartási kötelezettségekről.
  • Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához.

A nyomtatványok részletes leírása itt található.

Természetesen pályakezdőnél ne kérjünk ilyeneket, mert neki nem lesz, és fontos tudni, ha nyugdíjas az új munkavállaló a 3. és az 5. pontban felsorolt papírokkal nem fog rendelkezni. Ellenben az ő esetükben el kell kérni a nyugdíj határozatát.

Most, hogy tisztáztuk, mit kell kapnunk, nézzük meg, mire van még szükség belépéskor.
A személyigazolvány, lakcímkártya, TAJ és adókártya a legfontosabbak. Ezek nélkül beléptetni nem tudunk! Még elkérhetünk bizonyítványokat és bizonyos munkaköröknél orvosi vizsgálat eredményeit. Erről belépés előtt a munkavállalót tájékoztatni kell.

Munkáltatóként az alábbi papírokat készítjük el és íratjuk alá a munkavállalóval belépéskor:

Érdemes figyelni arra, ha az első nap nem hozza a munkavállaló az előző munkahely papírjait, akkor nyilatkoztassuk le, mert ha már az első napokban kilép, kellemetlen helyzetbe kerülhetünk egy munkaügyi ellenőrzésénél. Ha már belépett a munkavállaló, neki már nem lesz sürgős a papírok pótlása.


Scroll to top