Blog

Kezdőlap Blog
Home office vagy távmunka? Mi a különbség?

Home office vagy távmunka? Mi a különbség?

A koronavírus járvány miatt igen elterjedt lett az otthoni munkavégzés. Vagy a munkáltató rendelte el, vagy a dolgozó kérte. Ki távmunkának, ki otthoni munkavégzésnek (angolul home office-nak) nevezi. Nem is gondolják, mekkora különbség van köztük! De pontosan mi is?

  • A távmunkavégzést a Munka Törvénykönyve leírja, szabályozza (2012. évi I. törvény 196 . § (1) bekezdése). Home office ellenben nincs törvény által szabályozva.
  • A távmunkavégzés nem a munkáltató székhelyén, telephelyén történik! Végezhetik akár otthon, akár más helyszínen. Home office ellenben kizárólag otthon végzett munka.
  • A távmunkavégzésről már a munkaszerződésben meg kell állapodni. Itt kell tisztázni, ki, milyen mértékben viseli a költségeket (pl. internet elfizetést), a munkavégzés eszközét (számítógépet) ki biztosítja. Az ellenőrzés módját is itt rögzítik. Home office esetén, a legtöbb esetben, a munkaszerződésben csak a munkavégzés helyét módosítják, beosztás, munkaidő, stb. változatlan marad.
  • Egy másik fontos különbség, hogy a távmunkavégzésnél a munkavégzés számítástechnikai eszközzel történik. Eredménye is elektronikus eszközön jut el a munkáltatóhoz. Home office-ban végzett munka nem kizárólag számítástechnikai eszközön történik, és eredménye sem feltétlenül elektronikusan juttatható el.
  • A távmunkavégzésnél kötetlen munkaidő van meghatározva. Nincs jelenlét vezetése, nem lehet meghatározni, hogy mettől meddig tartson a munkaidő. Home office esetében a korábbi munkahelyen előírt munkaidőben kell dolgozni.

Tehát, ha nincs benne a munkaszerződésben, hogy „távmunkavégzésre irányuló” foglalkoztatás, akkor az otthoni munkavégzés. Az, hogy jó a munkáltatónak, a munkavállalónak otthon dolgozni, mindenki saját maga döntse el! Vannak, akik nem örülnek home office rendszernek, de a koronavírus járvány ellen hatásos védekezési mód! Hogy járvány után is alkalmazzák-e a munkáltatók, az még a „jövő zenéje”.

Összefoglalva:

  • Távmunka, amikor nem a cégnél, számítástechnikai eszközön, kötetlen munkaidőben dolgozom.
  • A home office csak annyit jelent, hogy a munkavégzés helye az dolgozó otthona.

Scroll to top