Blog

Kezdőlap Blog
Munkaidőkeretről röviden

Munkaidőkeretről röviden

Mielőtt belevágnánk a munkaidőkeret ismertetésébe, tisztázzuk, hogy mi is az az általános munkarend.

Általános munkarend

Az általános munkarend az, amikor a munkáltató a munkaidőt heti 5 napra, hétfőtől péntekig osztja be. Ezeken a munkanapokon egy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló 8 órát dolgozik.

Munkaidőkeret működése

A munkaidőkeret arra ad lehetőséget a munkáltatónak, hogy a munkavállaló munkaidejét az általános munkarendtől eltérően egyenlőtlenül ossza be, az elvégzendő munka mennyiségéhez igazítsa.

Egy munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállaló esetén lehetőség van egyenlőtlenül beosztani őt napi 4 és 12 óra közötti munkavégzésre. Amire figyelni kell, hogy például egy teljes munkaidős munkavállaló esetén a heti 40 óra munkaidőnek a munkaidőkeretre vetítve kell kijönnie átlagban. Minél hosszabb a munkaidőkeret, annál rugalmasabban tudjuk beosztani a munkavállaló munkaidejét.

Vegyünk egy példát:
Bence egy 2 hónapos munkaidőkeretben foglalkoztatott teljes munkaidős munkavállalónk. Mivel Bence teljes munkaidőben dolgozik, így átlagosan heti 40 órában kell őt foglalkoztatni. Az első hónapban cégünknek rengeteg munkája van, így Bencét heti 44 órában foglalkoztatjuk. A 2. hónap már egy lazább időszak, így Bencének csak heti 36 órát kell dolgoznia. A munkaidőkeret szabályai megengedik ezt a rugalmasságot, így sikerült cégünk igényeihez tervezni Bence munkaidejét.

Munkaidőkeret és a túlóra

Munkaidőkeret esetén 2 lehetséges túlóra merülhet fel. Ezeket a lehetőségeket Bence példáján keresztül ismertetjük:

Bence egy keddi napon 6 órára volt beosztva, viszont egy váratlan esemény miatt arra utasítjuk, hogy maradjon még további 2 órát.
Ebben az esetben a túlórát havonta kell fizetni.

Rosszul mértük fel a helyzetet, és nem lesz elég, hogy Bence heti 36 órát dolgozik a munkaidőkerete 2. hónapjában. Kénytelenek vagyunk ennél több órában foglalkoztatni őt.
Ebben az esetben a túlórát csak a munkaidőkeret végén kell fizetni.

Munkaidőkeret és a beosztástervezés

A beosztás készítés során fontos, hogy számon tartsuk munkaidőkeretes munkavállalóink ledolgozott óráit, tudnunk kell, hogy pontosan mennyi ledolgozható munkaidejük van még hátra, illetve a munkaidő rugalmasságából adódóan fokozottan ügyelnünk kell a munkaügyi szabályokra, mert szabályszegés esetén komoly büntetést szabhatnak ki cégünkre.

Online munkaidő-beosztás készítő rendszerünk minderre figyel helyetted, segít a beosztás elkészítésében, számon tartja a ledolgozott, illetve a még szabad munkaórákat.

Regisztrálj, és próbáld ki ingyenes online beosztástervező szoftverünket!


Scroll to top